Prairie View A&M University

am02

Designer: Roto Architects

http://www.rotoark.com/

Location: Prairie View, Texas, 45 miles northwest of Houston

Size: 108,000 sq.ft, 3 storeys, 450′ long

Program: offices, art studios, architectural studios

Completion: 2003-2005

Houses: Cultural Center, School of Architecture and Art.

Construction Budget: $20 million

diagram

rhythmic diagram show plan’s ordering system

am04

East Elevation: perforated steel veils glazed architecture studios. Contrasting materials and forms effectively distinguish among the functions within. And the sunscreen serves as a shady Southern front porch.

am07

Existing Oak Tree provides entry courtyard

north elevation

north elevation

The building is a concrete structure with brick ,glass and steel cladding.

north elevation

North Elevation: small opening in brick wall contrast large triangular windows.

east elevation

East Elevation: small balcony penetrates sunscreen facade, giving architecture studios a break time space. Art studios are below and glass garage doors can be easily rolled up.

amfloorplans

Brick was a given, mandated by the campus planning guidelines. But Rotondi saw this requirement–as an opportunity to challenge the conventions of materials. Roto explored corbeling, where rows of corbels(beak-like appearance) gradually build a wall out from the vertical.

http://en.wikipedia.org/wiki/Corbel

"canyon"

For the interior, Roto produced a central circulation “canyon” that extends up the building’s three stories, providing an informal amphitheater and gallery/pinup space. This central zone is crossed by a web of catwalks, and stairs on tubular steel trusses that swoop like roller coasters.

canyon

Scrims of steel cable net, resembling chain link, partially screen the area, not only defining a space within a space, but also producing moiré effects, animated by abundant daylight from the canyon’s clerestory and end windows. Slender steel columns, supporting the slung steel net without reaching the ceiling, lean like casually planted wooden stakes, adding to the dynamism.

section

4. Gallery/pinup area

9. “canyon”

14. Lounge

15. Architectural studios

16. Porch

Big Ideas

  • brickwork
  • central circulation/ pin-up space…leads to theater/lecture hall
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: