Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Prairie View A&M University

September 23, 2009

am02

Designer: Roto Architects

http://www.rotoark.com/

Location: Prairie View, Texas, 45 miles northwest of Houston

Size: 108,000 sq.ft, 3 storeys, 450′ long

Program: offices, art studios, architectural studios

Completion: 2003-2005

Houses: Cultural Center, School of Architecture and Art.

Construction Budget: $20 million

diagram

rhythmic diagram show plan’s ordering system

am04

East Elevation: perforated steel veils glazed architecture studios. Contrasting materials and forms effectively distinguish among the functions within. And the sunscreen serves as a shady Southern front porch.

am07

Existing Oak Tree provides entry courtyard

north elevation

north elevation

The building is a concrete structure with brick ,glass and steel cladding.

north elevation

North Elevation: small opening in brick wall contrast large triangular windows.

east elevation

East Elevation: small balcony penetrates sunscreen facade, giving architecture studios a break time space. Art studios are below and glass garage doors can be easily rolled up.

amfloorplans

Brick was a given, mandated by the campus planning guidelines. But Rotondi saw this requirement–as an opportunity to challenge the conventions of materials. Roto explored corbeling, where rows of corbels(beak-like appearance) gradually build a wall out from the vertical.

http://en.wikipedia.org/wiki/Corbel

"canyon"

For the interior, Roto produced a central circulation “canyon” that extends up the building’s three stories, providing an informal amphitheater and gallery/pinup space. This central zone is crossed by a web of catwalks, and stairs on tubular steel trusses that swoop like roller coasters.

canyon

Scrims of steel cable net, resembling chain link, partially screen the area, not only defining a space within a space, but also producing moiré effects, animated by abundant daylight from the canyon’s clerestory and end windows. Slender steel columns, supporting the slung steel net without reaching the ceiling, lean like casually planted wooden stakes, adding to the dynamism.

section

4. Gallery/pinup area

9. “canyon”

14. Lounge

15. Architectural studios

16. Porch

Big Ideas

  • brickwork
  • central circulation/ pin-up space…leads to theater/lecture hall
Advertisements

Knowlton Hall_2004

September 21, 2009

osu02

Designer: Mack Scogin Merrill Elam Architects

http://www.msmearch.com/msmearch.html

Location: The Ohio State University, Columbus, Ohio

Size: 135,000 square feet

Program: 45 studios, 65 offices, auditorium, and library, program areas of the school include a woodshop, café, digital imaging facilities, computer laboratories, classrooms, an archive, and an exhibition gallery.

Completion: 2004

Houses: a school of architecture, landscape architecture, and city and regional planning for 600 students

Construction Budget: $30 million

osu04

The building was designed to encourage dialog amongst students and faculty members. Two deep courtyards were carved from the undulating perimeter walls to improve the natural light quality of the interiors and to create useful outdoor spaces. The roof garden, rising 50 feet above grade, defines the forecourt that leads to the main entrance at the east end.

osulibraby

library

The final event along the vertical path through the school is the library, a 30,000 volume collection with reading room and reference areas. The roof garden of the library extends out and over the entry below bringing the ramp to its conclusion above its starting point.

osu07

Near the main entrance are shared University classrooms and administrative areas and marks the beginning of the building’s circulation sequence. A series of inclined planes (slopes at 1:20) are hung off concrete shear walls that connect all the levels of the building. They lead down to the woodshop, up to the center jury spaces, the auditorium, the studios, offices, computer labs and finally culminate at the top with a library that overlooks the roof garden

osu8

studio area on 3rd floor, library above

osu floorplans

-fablab…check it out

http://support.knowlton.ohio-state.edu/fablab/

osu_marble shingle cladding

The building has a white marble tile skin, with each panel segment  15” wide x 17” high x ¾ inch thick. The panel widths vary, with segments measuring 4, 6 or 9 inches wide. The courtyard walls utilize an aluminum storefront system with creative steel structural support.

osu

West View

osu06

south courtyard

osu_sections

Sections cut through courtyard spaces on the south and east side.

osu05

Big Ideas

  • central circulation ramp/ pin-up space
  • programmatic organization: studios found only on 3rd floor.

alot more images can be found here;

http://ksa.wmc.ohio-state.edu/public/index.cfm?operation=results_thumbnail&search=search_external&active.search_browse.Group

Cooper Union_2009

September 21, 2009

view from street

view from street

Designer: Thom Mayne of Morphosis

http://morphopedia.com/projects/41-cooper-square

Location: 41 Cooper Square New York City

Size: 175,000 gross sq ft

Program: Academic and laboratory building with exhibition gallery, auditorium, lounge and multi-purpose space, and retail space

Completion: 09/01/2009

Houses: School of Engineering, the Humanities and Social Sciences, the School of Architecture and the School of Art

site plan

Blue Building on Third Avenue, across from Cooper Square.

02-Cooper-Union-2-1076-512

Lobby is clad entirely in glass, making the public spaces easily accessible from the street. The ground floor serves as a retail space and exhibition gallery. The auditorium can also be easily found one floor down.

web_section-diagram

The “stacked vertical piazza” is organized around an open and connected central atrium that rises the full height of the building and is spanned by sky bridges, opening up view corridors across Third Avenue.

for more diagrams:

http://www.cooper.edu/cubuilds/naming_ss_bridges.html

grand staircase

The grand staircase, sweeps from the lobby all the way to the 4th floor. The staircase, 20 feet wide at its base. Providing a place for impromptu and planned meetings, student gatherings, lectures.

Sculptured atrium: handmade glass-fibre reinforced gypsum joints.

To make these connections, the circulation system relies upon several staircases that pass through the central atrium  grand staircase, skip-stop stairs, skip-stop elevator system, sky bridges, and focal staircase.

The building’s flaws, though, lie not in a failure of vision but in questions about its execution. The most serious of these have to do with circulation. I expect there will be complaints, for example, about the main elevators, which only go up to the fifth and eighth floors.-Nicolai Ouroussoff, New York Times

http://www.nytimes.com/2009/06/05/arts/design/05coop.html

1st floorplan

1st floorplan

2nd floorplan

2nd floorplan

3rd  floorplan
3rd floorplan
4th floorplan
4th floorplan
Plan_5
5th floorplan

6th floorplan

4th floorplan: On the 4th & 7th floors, sky lobbies and meeting places—including a student lounge, seminar rooms, lockers, and seating areas overlooking the cityscape—are organized around the central atrium. Classrooms and offices can be found on the 2nd, 3rd, 5th,6th, 8th, and 9th floor.

Elevators only connect to the 1st, 4th, & 7th floor.

skin

Building’s Skin

1. sunscreen, perforated stainless steel panels

2. glazing

3. exposed structure

Elevation%20South_East-l

South and East Elevation

The façade registers the iconic, curving profile of the central atrium as a glazed figure that appears to be carved out of the Third Avenue façade, connecting the creative and social space of the building to the street.

nite

Built to LEED Gold standards and likely to achieve a Platinum rating.

• An operable building skin made of perforated stainless steel panels offset from a glass and aluminum window wall. The panels reduce the impact of heat radiation during the summer and insulate interior spaces during the winter.

• Radiant heating and cooling ceiling panels.This contributes to making the new building 40 percent more energy efficient than a standard building of its type.

• 75% of the building’s regularly occupied spaces are lit by natural daylight.

• A green roof insulates the building, reduces city “heat island” effect, storm water runoff and pollutants; harvested water is reused.

• A cogeneration plant provides additional power to the building, recovers waste heat and effectively cuts energy costs.

Big Ideas

  • simple glass box + sculptured skin
  • sculpture atrium/circulation/social exchange

Hello world!

September 21, 2009

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!